Hidroizolacija bazena

Hidroizolacija bazena ima niz posebnih zahtjeva koji zahtijevaju posebnu pozornost. Ovaj pothvat nije samo stvaranje odgovarajuće podloge za oblogu ili pločicu, već mora izdržati i pozitivan i negativan bočni pritisak vode. Osim toga, brtva mora izdržati pomake uslijed slijeganja i drugih opterećenja i imati vrlo dobre sposobnosti premošćivanja pukotina.

Proces počinje provjerom je li površina stabilna i bez tvari koje smanjuju prianjanje. Koristimo KÖSTER Polysil TG 500 kao temeljni premaz specifičan za sustav, koji ne samo da učvršćuje podlogu, već i smanjuje pokretljivost soli. Kako bi se ojačala cjelovitost sustava i spriječila moguća naprezanja u narednim hidroizolacijskim slojevima, obavezna je ugradnja holkera na spojevima zid-pod i zid-zid. Ovaj zadatak rješava KÖSTER Reparaturni mort WP.

Za prvi sloj na pripremljenu podlogu potreban je najmanje jedan prethodni nanos KÖSTER NB 1 Sivi kako bi se stvorila sigurna podloga za sustav. Za situacije s negativnim bočnim tlakom vode i bazenima u zemlji, nanošenje se mora sastojati od najmanje dva sloja.

Brtvljenje s pozitivne strane izvodi se sustavima za premošćivanje pukotina kao što su KÖSTER NB Elastik Sivi ili KÖSTER NB 4000. Ove materijale karakterizira njihova izvanredna izdržljivost, otpornost na vodu pod pritiskom, tolerancija na povremeni promet pješaka, pa čak i njihova kompatibilnost s pločicama obloge. Njihova jedinstvena svojstva očituju se u njihovoj sposobnosti stvaranja elastične veze s vlažnim površinama i pružanja trajne zaštite zahvaljujući njihovoj impresivnoj elastičnosti.

Uvale na spojevima zid-pod, zamršeni detalji i cijela (puna površina) armatura se izvodi ugradnjom KÖSTER Armaturna mrežica u površinu prvog svježeg sloja hidroizolacijskog sloja. Nanošenje drugog sloja treba započeti čim se prvi sloj više ne može oštetiti tijekom nanošenja. Sustav je zaokružen polaganjem pločica koje se izvodi pomoću svestranog ljepila KÖSTER BD Fleksibilno ljepilo za pločice.

Prodori cijevi su precizno zabrtvljeni s KÖSTER KB-Flex 200 i sigurno zatvoreni s KÖSTER KB-FIX 5.

Uspješna hidroizolacija bazena ovisi o pravilnom projektiranju betonske konstrukcije, što uključuje, između ostalog, razmatranja kao što su strukturalni integritet, debljina betona, kvaliteta i postavljanje potrebnih dilatacijskih spojeva za podnošenje opterećenja.

Kako bi se postigli optimalni rezultati i osigurala dugotrajnost rješenja za brtvljenje, dosljedna usklađenost sa specifikacijama odgovarajućih tehničkih smjernica je ključna.

Primjenjuju se podaci u listovima s tehničkim podacima.

 

Back

Top
Albania Austria Bosnia and Herzegovina Brasil Bulgaria China Croatia Czech Republic Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Kuwait Latvia Lebanon Macedonia Mexico Netherlands New Zealand Norway Panama Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia South Africa Spain Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America