Horizontalna barijera - Prekidi kapilarne vlage s KÖSTER Crisin 76 bez pritiska

1 Pribor
KÖSTER Kapilarni štapići
2 Pribor
KÖSTER Kutni nosač
3 Hidroizolacija presjeka
KÖSTER Crisin 76
4 Primer / Izravnavanje neravnina
KÖSTER Polysil TG 500
5 Pribor
KÖSTER Reparaturni Mort Plus
6 Špric za poboljšavanje prionljivosti - vezni sloj
KÖSTER Sanacijski grubi špric
7 Površinska žbuka
KÖSTER Sanacijska žbuka Siva
KÖSTER Sanacijska žbuka Siva/Svijetla
8 Fina žbuka
KÖSTER Fina žbuka
9 Boja
KÖSTER Sanacijska boja Bijela

Kapilarna vlaga najčešći je uzrok oštećenja u zidanim konstrukcijama. Rezultati su jasno vidljivi - otpadanje žbuke, oštećene fuge i opeka, iscvjetavanje soli (eflorescencija) i razvoj algi. Oštećenja uzrokovana kapilarnom vlagom moguće je sanirati i spriječiti ugradnjom horizontalne barijere (prekid kapilarne vlage).

Najjednostavniji i najuspješniji KÖSTER-ov sustav za prekid kapilarne vlage u zidanim konstrukcijama je ugradnja smole KÖSTER Crisin 76 koncentrata putem KÖSTER Kapilarni štapićiKÖSTER Kutni nosač KÖSTER Crisin 76 koncentrat je iznimno niskoviskozna smola koja prodire i u najsitnije kapilare i pore, hidrofobira ih te na taj način zaustavlja tok kapilarne vlage.

Rupe se buše prema uputama iz tehničkog lista - ovisno o debljini zidova. KÖSTER Crisin 76 koncentrat se injektira u zidanu konstrukciju bestlačnom metodom putem upojnih KÖSTER kapilarnih štapića i plastičnih kutnih nosača koji pridržavaju kartuše ispunjene smolom. Rješenje bestlačnom (gravitacijskom) metodom djeluje na istom principu kapilarnog upijanja kao i nastanak problema oštećenja konstrukcije. Velika prednost upojnog pamučnog štapića KÖSTER kapilarni štapić je što se materijal ne gubi i ne curi u šupljine i pukotine. Kapilarni štapić raspršuje materijal samo s onom površinom s kojom je u dodiru.

U pojedinim slučajevima, gdje je zid zasićen s manjim količinama vlage, moguće je upotrijebiti drugi tip smole - KÖSTER Mautrol Tekuće brtvilo. Prije takvog rješenja i ugradnje potrebno je prethodno napraviti analizu udjela soli i vlage u konstrukciji uz pomoć KÖSTER Dijagnostički kofer .

U slučaju oštećenja kapilarnom vlagom potrebno je ukloniti svu žbuku sa zidova. Nakon injekiranja i prekida kapilarne vlage zidove je potrebno ožbukati cementnom žbukom KÖSTER Sanacijska žbuka koja omogućava isušivanje konstrukcije. KÖSTER Sanacijska žbuka je iznimno paropropusna i hidrofobna. Soli unutar zidova su nakon toga zarobljenje i ne mogu iscvjetati na površinu i oštetiti žbuku ili završnu boju.

KÖSTER Sanacijske žbuke dolaze u nekoliko varijanti (Siva, Bijela, Brzovezna i Lagana). KÖSTER Sanacijska žbuka Bijela se često koristi kao završni sloj u starijim objektima u kojima se ne zahtijeva završna obrada bojanjem. KÖSTER Fina žbuka se karakterizira kao završna fina struktura kojom se mogu zadovoljiti eventualne arhitektonske potrebe. KÖSTER Sanacijske žbuke se mogu bojati isključivo paroproposnuim bojama (otvorene za difuziju vodene pare) kao npr. KÖSTER Sanacijska boja Bijela.

Uvijek je potrebno pridržavati se uputa iz tehničkog lista.

 

Back

Top
Albania Austria Bosnia and Herzegovina Brasil Bulgaria China Croatia Czech Republic Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Kuwait Latvia Lebanon Macedonia Mexico Netherlands New Zealand Norway Panama Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia South Africa Spain Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America