Brtvljenje podruma iznutra u slučaju aktivnog prodora vode

1 Zaustavljanje aktivnih prodora
KÖSTER KD 2
2 Temeljni premaz
KÖSTER Polysil TG 500
3 Izravnavanje podloge
KÖSTER Reparaturni Mort Plus
4 Izrada holkera
KÖSTER Reparaturni Mort Plus
5 Brtveni sloj
KÖSTER KD Sustav
6 Brtvljenje proboja cijevi
KÖSTER KB-FIX 5
KÖSTER KB-Flex 200 Pasta za brtvljenje
7 Špric za poboljšavanje prionljivosti - vezni sloj
KÖSTER Sanacijski grubi špric
8 Plaster
KÖSTER Sanacijska žbuka 2 Bijela
9 Fine Finish
KÖSTER Fina žbuka
10 Paint
KÖSTER Silikonska boja - bijela

Vrlo teška situacija: potrebno je izvesti unutarnju hidroizolaciju no prisutni su aktivni prodori vode. Jedino rješenje je često KÖSTER KD Sustav.

KÖSTER KD 2 visokoreaktivni prah se nanosi rukom direktno na aktivni prodor vode. Prah djeluje u svega nekoliko sekundi i pretvara se u vodonepropusni mort. KÖSTER KD 2 ne zahtijeva prethodno miješanje s vodom. Nakon zaustavljanja prodora vode slijedi ugradnja kroz kombinaciju slojeva: brzovezna hidroizolacija KÖSTER KD 1, prah KÖSTER KD 2 te brtveća temeljna tekućina KÖSTER KD 3.

Materijal se ugrađuje na čistu i čvrstu podlogu bez svih slabo vezivih i trusnih dijelova koji bi mogli smanjiti prionjivost. Stare, dotrajale i slabo vezive žbuke se u potpunosti moraju ukloniti, kao i fuge. Podloga se prije ugradnje mora prethodno navlažiti. Na svim oštirm uglovima, kao što su npr. spojevi pod-zid, potrebno je ugraditi holker (zaobljenje) od cementnog mikroarmiranog morta KÖSTER Reparaturni Mort Plus.

Nakon zaustavljanja aktivnog prodora vode (prahom KÖSTER KD 2), ugrađuje se brzovezna hidroizolacija KÖSTER KD 1 u jednom sloju. Odmah nakon toga rukom utrljati KÖSTER KD 2 prah u svježi, vlažni sloj premaza sve dok se površina ne osuši. Bez čekanja, čistom četkom nanijeti KÖSTER KD 3 tekućinu za brtvljenje. Kako bi se hidroizolacija izvela u potpunosti, zahtijeva se završna ugradnja još 2 sloja premaza KÖSTER KD 1. Prodore cijevi i instalacija potrebno je prethodno zabrtviti trajnoplastičnom brtvećom masom KÖSTER KB-Flex 200, koja se završno zatvara sa brzoveznim cementnim mortom KÖSTER KB-Fix 5.

U slučaju da su zidovi oštećeni uslijed djelovanja vlage predlažemo ugradnju KÖSTER Sanacijskih Žbuka, koje su specijalno namijenjene za sanaciju ziđa. Omogućavaju brzo isušivanje i sprječavaju daljnu migraciju soli (iscvjetavanje). Ne sadrže vapno i gips, iznimno su paropropusne i omogućavaju zdravu i ugodnu klimu u prostoru.

Prije ugradnje žbuke potrebno je ugraditi temeljni ''špric'' izrađen od KÖSTER Sanacijske Žbuke pomiješan s polimernim dodatkom KÖSTER SB Vezivna Emulzija kako bi se osigurala optimalna prionjivost podloge. KÖSTER Sanacijske Žbuke omogućavaju isušivanje zidova bez oštećenja. KÖSTER Sanacijske žbuke su otvorene za difuziju vodene pare (paropropusne) i hidrofobne (vodoodbojne). Soli unutar zidova su nakon njihove ugradnje zarobljenje i ne mogu iscvjetati na površinu i oštetiti žbuku ili završnu boju.

KÖSTER Sanacijske Žbuke dolaze u nekoliko varijanti (siva, bijela, brzovezna i lagana). KÖSTER Sanacijska Žbuka 2 Bijela se često koristi kao završni sloj u starijim objektima u kojima se ne zahtijeva završna obrada bojanjem. KÖSTER Finu Žbuku karakterizira završna fina struktura kojom se mogu zadovoljiti eventualne arhitektonske potrebe. KÖSTER Sanacijske Žbuke se mogu bojati isključivo paroproposnuim bojama (otvorene za difuziju vodene pare) kao npr. KÖSTER Silikonska Boja Bijela ili KÖSTER MF 1.

Uvijek se pridržavati uputa iz tehničkog lista.

 

Back

Top
Austria Bosnia and Herzegovina Brasil Bulgaria China Croatia Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Korea Kuwait Latvia Lebanon Mexico Netherlands New Zealand Norway Panama Philippines Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia South Africa Spain Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America